Бустер

З початком осені, після 1 вересня, в потоці автомобілів різко збільшилася кількість машин з неповнолітніми пасажирами. Ранкові «тягнучки» і корки біля шкіл змушую вносити тимчасові корективи в свій графік руху багатьох. Так, у багатьох з нас наявність школярів в сім'ї підвищує частоту проїзду в автомобілі цих самих школярів. Оскільки автомобіль як засіб пересування не тільки дуже зручний і комфортний, але і в деякій мірі місце підвищеної небезпеки, про безпеку наших маленьких пасажирів сьогодні і поговоримо.  

Якщо з дорослими все зрозуміло - повинен бути пристебнутий ремінь, у випадку з дітьми є свої нюанси. В Україні перевезення дітей в автомобілі без спеціального автокрісла заборонена. У законі сказано (розділ 21 ПДР), що автокрісло потрібно обов'язково всім дітям, чий зріст нижче 145 см. Автокрісло, яке надійно закріплене в автомобілі, забезпечує дитині безпеку. Як показує статистика, перевезення дітей зі спеціальними засобами знижує ризик травм і загибелі в ДТП на 50%.

Правила дорожнього руху України дозволяють перевозити дітей зростом менше 145 см тільки в дитячих утримуючих системах (ДУС) (п. 21.11 - 21.16). За віком обмежень немає. Що таке ця система (ДУС), в ПДД конкретно не написано, йдеться лише, що вона повинна використовувати ремені безпеки або інші системи з'єднання (швидше за все, мова йде про Isofix і LATCH) і «відповідати вимогам діючих в Україні правил і нормативів». Також в ПДР сказано, що дитячу утримує систему слід використовувати згідно з її інструкції та інструкції автомобіля, а також - «відповідати масі і зросту дитини, яка в ній перевозиться».

Для більш старших дітей можна використовувати бустери в автомобілі - спеціальні пристосування, що дозволяють пристебнути дитину щільно штатним захисним ременем безпеки. Бустер варто використовувати для маленьких дітей зростом від 120 см і вагою від 15 кг.

Бустер може бути встановлений тільки на одному із задніх сидінь.

Бустер - це не автокрісло, сам по собі він коштує відносно недорого, тому не потрібно економити на ньому. Намагайтеся купувати виріб з усіма сертифікаціями, адже від нього залежить добробут вашої сім'ї. І ще один важливий момент: при покупці ДУС візьміть до уваги думку самого пасажира, який буде в ньому сидіти. Адже на незручному або негарному бустері дитина близького до підліткового віку може просто відмовитися їздити.

Правильний пристрій повинен бути міцним, жорстким завдяки внутрішньому каркасу. Головне ж, щоб він правильно у своєму розпорядженні ремені безпеки на тілі пасажира. Вгорі ремінь повинен пролягати через плече і груди (а не через шию), а внизу - через тазову область (а не через живіт). Інакше в разі нештатних ситуацій дитина постраждає

За ПДР за перевезення маленьких пасажирів без використання дитячих утримуючих систем передбачений штраф. Перше порушення карається штрафом в розмірі 510 гривень. При повторному порушенні протягом 12 місяців, водій отримає штраф у розмірі 850 гривень.

Спеціально для перевірки наявності автокрісла автомобілі поліція не зупиняє, тільки в разі порушення ПДР. Але ж ми самі розуміємо важливість питання безпеки перевезення наших дітей?